MALAYSIA, KOMPAS.TV – Pemerintah Malaysia mengumumkan lockdown selama dua pekan untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Keputusan lockdown di malaysia menimbulkan “Panic Buying” atau belanja berlebihan di kalangan masyarakat.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yasin mengumumkan keputusan lockdown negaranya yang mulai berlaku pada hari ini, Rabu 18 Maret 2020.

Pemerintah Malaysia juga melarang pertemuan yang melibatkan massa besar termasuk kegiatan keagamaan, olahraga, dan sosial budaya.

Pengumuman kebijakan lockdown selama dua pekan membuat sejumlah pusat perbelanjaan dipenuhi warga yang membeli kebutuhan sehari-hari.

Antrean panjang juga terlihat di loket pembayaran, beberapa rak seperti rak roti, rak telur dan beras terlihat kosong.

Di beberapa sudut, terlihat petugas membantu menyemprotkan cairan pembersih tangan.

Sementara itu, situasi di jalan penghubung antara Singapura dan Malaysia dilanda kemacetan parah pada Selasa (17/03) kemarin.

Warga Malaysia khawatir jika tidak segera pergi ke Singapura, mereka akan terkepung di Malaysia.

Padahal sebagian besar dari mereka memiliki mata pencaharian di Singapura.

Untuk mengetahui kondisi terkini di Malaysia, simak dialog bersama dengan Koordinator Pensosbud KBRI Kuala Lumpur Agung Cahaya Sumirat.

Nguồn:https://batdongsancom.com/

33 Comments

Mustafa Kamal Satar

March 25, 2020

No lockdown, just a movement restriction.. I still went out of my house yesterday in Seri Kembangan (15 mins south of KL) to buy food. But I just go out to buy essentials, I no longer go out of my house for no good reason. I am Malaysian

Reply

Dj.RN.SRcom2017 VivoDj.RN.SRcom2017

March 25, 2020

Dah balik jagan nak masok balik….jagan berlagak sagat …..kalau sudah kena …..baru kalian akan tahu …..kalian itu siapa di muka bumi ini…..ingat jagan berlagak gomong nya itu ya….

Reply

Ikram Junior

March 25, 2020

Not lockdown. habis panik org ckp lockdown

Reply

Normal People

March 25, 2020

Terima kasih TKI malaysia yang bekerjasama… semoga kita bisa mengharungi covid19 dengan jayanya.. 🥺🙏🏻🙏🏻 sentiasa jaga kebersihan ya. Semoga kita kembali bekerja secara normal selepas 2 mggu

Reply

Husny mubaroq

March 25, 2020

setahu aku lockdown tu ko tk boleh keluar dari rumah mcm negara 🇮🇹 🇨🇳 🇺🇸 ini bukan lockdown. Ni di sebut kawalan pergerakan. Orang bule cakap (movement control order) adoi ni berita bikin aku gagal fokus😒 progam kawalan pergerakan ni bermaksud kau masih bole keluar loh faham nk beli makan kah atau pun apa la yg penting .. tapi dah di arahkan macam tu jangan pulak kau nak bersantai pulak kat luar ya. ntr dulu. aku mau tanya ni sekolah tamatan apa sih. jangan tau bahasa English tapi tak tau isi nya.. maaf aku hanya tamat SD . Please deh jangan buat orang keliru noton berita nya✌🏻

Reply

IQRAM HIQ

March 25, 2020

Sekarang bukan lockdown lagi..aku tau lah aku org malaysia..

Reply

miamor divenda

March 25, 2020

to be clear everyone.. this is not lockdown , its Movement control order atau Perintah kawalan pergerakan.
Kami masih boleh keluar rumah tapi terbatas.. contoh hanya boleh keluar rumah seperti membeli makanan.

Reply

duta yetno

March 25, 2020

Ketika panic buying disitulah corona tersenyum,,,yg ada malah ngantri,rame,penularanya jadi lbh cepet,,,

Reply

Kamil Aizack

March 25, 2020

Korang ni pown kadang kadang jgn nak main tembak orang membuta je.. try fahami situation is the main point… contohnya tanya kenapa x pakai mask.. cuba korang gi cari kat kedai kalau ade jumpa aku bayar dgn cenitizer… then tanya plak kenapa bekerja.. dah pm kata pasaraya bukak kena lah kerja.. kalau x rakyat nak kena makan batu dgn pasir ke.. lain lah kalau dia kerja jual cat ke jual cicak kobeng ke apa… korang ni pown.. mcm good good laa.. pandai pandai la masing masing jaga diri dgn kebersihan masing masing.. elak bersentuhan dan elak cakap dekat dekat dgn orang tu penting… cuma duk rumah dan keluar beli barang rumah je selalu.. pastu balik.. kalau nak order delivery duit pown x berapa nak mandang… silap hari makan rumput kat laman rumah je la..

Reply

mas gunduL

March 25, 2020

bukan lockdown…cuma pmbtasan kegiatan….misalnya …warung mkn bolh buka tp tidak boleh mkn di tempat…hhrus dibungjkus

Reply

Imam Sarno

March 25, 2020

Kmi hitung hitung istirahatt total setiap hari kja dan kjaa…

Reply

Imam Sarno

March 25, 2020

Kmi tki di liburkan dua minggu..kmi sdah siapkan makanan untuk dua minggu..

Reply

Stefanus Himawan

March 25, 2020

Ndak perlu kuatir bro , abdul somad bilang virus corona tentara allah , allah hu akbar

Reply

Felix fox

March 25, 2020

Tabligh di Indonesia elokknya dibatalkan.

Reply

Bersatu Dalam jiwa

March 25, 2020

Kalau makan di tempat makan umum orag yg makan kena denda 1000 dan pemilik warung makanya 20.000

Reply

Bersatu Dalam jiwa

March 25, 2020

Masker di sini langka

Reply

Bersatu Dalam jiwa

March 25, 2020

Kami kekurangan masker

Reply

Herman -

March 25, 2020

Mudah mudahan Allah SWT, segera di hapuskan virus Corona ini,dan virus virus yang lain, Amiin ya robbal alamiin. Dan untuk istri ku tersayang,hati hati aja di Malaysia ya,jaga kesehatan. dan jangan lupa sholat dan berdoa semoga di beri kesehatan dan keselamatan semuanya beserta keluarga besar kami dan keluarga besar bos istri ku tercinta, Amiin ya robbal alamiin.

Reply

Clara Luxe

March 25, 2020

Selamat hari raya nyepi dunia,,akhirnya hari raya nyepi dirayakan seluruh dunia,, semoga dg udara yg bersih bsa mengurangi virus2 yg menyebar

Reply

Radithya Os

March 25, 2020

Bodo amat mau lockdown atau nggak buat aku sama aja… Dirumah bae..mau jln jln juga Gak gablek duit… 😅

Reply

Ujang Lukman

March 25, 2020

Lock Down sama ngga ya sama smack down,,,,,,,,

Reply

ayentiaz ayen

March 25, 2020

Komen nya pinter2 apa arti lockdown pada faham gk

Reply

Nasir Muha mmad

March 25, 2020

Tetap kerja seperti biasa

Reply

Andre Sapala

March 25, 2020

Gimana sih? Malaysia Lockdown?
Tapi kok news achornya masih bisa berkomunikasi dengan Malaysia?

Reply

Eka Nindya Putri

March 25, 2020

Gmna dgn yang ada di malaysia dari indonesia.tidak dikembalikan saja😌

Reply

Yudhenim Family

March 25, 2020

Hadeuuhhhhhhh

Reply

Sumaji Adji

March 25, 2020

Pemerintah mlaysia membatasi pergerakan warganya…. Boleh kluar tp klu urgent… Klu x urgent terus keluar,polis tangkap dgn di masukkan ke lokap selama2thn…. Dan perlu di ingat….. Pasar,kedai makanan,kedai runcit hospital,farmasi masih on….

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

Coy. Main. Biji. Acocs. Coy.

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

Segi. Segi. Segi.

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

∆∆∆. ∆∆∆. ∆∆∆

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

<•>. <•>. <•>.

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

333. 333. 333

Reply

Egiajah Egi

March 25, 2020

Segi segi segi. Cocs <•>

Reply

Leave a Reply